Vinprovning Hemma

Boka vinprovning hemma

Det finns ett flertal riktigt bra och professionella restauranger som erbjuder vinprovning för den som vill lÀra sig mer om viner. En vinprovning hemma Àr ett roligt och givande sÀtt att fÄ mer kunskap om vilket vin som passar till vilken mat, dessert eller grillning. För den som inte kan eller vill gÄ pÄ en professionell vinprovning kan en provning av vin i det egna hemmet vara ett alternativ. Till att börja med Àr det betydligt mer avslappnat, men det Àr i de flesta fall Àven mycket billigare.

För att lyckas med en vinprovning hemma sÄ behöver du först se till att hÀmta information, sÄvÀl som att planera vinprovningen noga. Att ha mÄnga frÄgor Àr inte ovanligt. Det kan t.ex. vara svÄrt att veta vilka viner det Àr som man bör satsa pÄ till provningen sÄvÀl som funderingar över mat och tilltugg. Ska man boka catering, laga mat eller rÀcker det med ostar och choklad? Vi rekommenderar att du undviker att laga mat eller bjuda pÄ hela mÄltider. Orsaken till detta Àr för att det annars Àr lÀtt att maten kommer att dominera, vilket inte Àr mÄlet med vinprovningen. Snacks och/eller lÀtta tillbehör Àr ett bÀttre alternativ och satsa dÄ gÀrna pÄ mat som inte Àr kryddstark. TÀnk milda ostar, bröd eller kex.

Vin hemma pÄ bordet

Fördelar med en vinprovning hemma

Det finns ett flertal fördelar med att arrangera en egen vinprovning i hemmet istÀllet för att vÀlja en professionell vinprovning pÄ en restaurang. För det första har du möjlighet att sjÀlv vÀlja vilka viner som ska provas, men du skapar ocksÄ en mer bekvÀm atomsfÀr för dina gÀster att vÄga uttrycka sig och sÀga vad det tycker och tÀnker.

En annan fördel Àr att det ocksÄ Àr du som kan bestÀmma tema pÄ vinprovningen, t.ex. viner frÄn ett specifikt land. Se till att du sÀtter ihop en bra och detaljerad deltagarlista innan, sÄ att du vet hur mycket vin som du behöver.

AnvÀnd rÀtt provningsmetodik

Är du seriös med din vinprovning sĂ„ behöver du se till att du har kunskap om viner sĂ„vĂ€l som kunskap om den provningsmetodik som anvĂ€nds. Du bör t.ex. se till att dina deltagare har informerats om att vinerna ska testas frĂ„n vĂ€nster till höger och att det Ă€r vita viner som kommer att leda provningen, för att dĂ€refter gĂ„ över till röda och mer fylliga viner framĂ„t slutet. Vi rekommenderar att du vĂ€ljer mellan fyra till sex olika alternativ pĂ„ viner. Mer Ă€n sĂ„ krĂ€vs sĂ€llan och det kommer inte heller ge varken deltagarna eller dig möjlighet att verkligen smaka och kĂ€nna efter i lugn och ro.

En vinprovning kan vara öppen eller blind. Du vÀljer sjÀlv vad som passar för din vinprovning hemma. Blind betyder att dina gÀster ska gissa sig fram till vilket vin det Àr som de smakar pÄ, medan öppen Àr motsatsen. Vid en öppen vinprovning sÄ har deltagarna redan fÄtt information om vad det Àr för viner som de ska testa pÄ, samt information om ursprung sÄvÀl som land.